vaterpolo trpanj

Iz Povijesti

Vaterpolo Klub Trpanj

VK TRPANJ OKRENUT POTPUNO RADU S MLADIMA ‘Manje, a slađe’ postalo je ‘i više i – slađe ‘!

Napisao/la Nenad Kosović, 09 Kolovoz 2016. Izvor: https://www.marcopolosport.net/

TRPANJ – Lijepo je bilo neki dan vidjeti  male trpanjske vaterpoliste kako se ‘u stroju’ , uredno obučeni u bijele klupske majice i kape probijaju kroz gužvu korčulanskih štrada  kako bi se domogli svog cilja – plivališta KPK-a.

Već po tradiciji stigli su tamo cjelodnevni  radni posjet vršnjacima KPK … Zajednički trening i utakmica, jedni kontra drugih, a uzvrat kapekašića je u Trpnju ovog tjedna. Trpanjci su  u Korčulu ovaj put bili pod vodstvom novog Predsjednika kluba Željka Belina i već pet ljetnih sezona njihova  trenera Marina Kliškinjića.  

Prilika je to bila i da  saznamo nešto više  i napišemo  par riječi o  malom vaterpolo klubu iz našeg susjedstva, iz malog mjesta u kojem su nogomet i boćanje glavni sportovi. No zato vaterpolo  ima onaj ‘ ljetni primat’  kada su u pitanju sportska događanja…Iako se vaterpolo naravno igrao i puno prije, VK’Trpanj’ , je kaže nam Predsjednik službeno osnovan 1990. g.. Sa nekoliko prekida za vrijeme i poslije Domovinskog rata …

– Prije desetak godina opet se pokrenuo pod vodstvom tadašnjeg Predsjednika Dinka Jelavića. Igrali smo Korčulansko-pelješku ligu . Seniore nismo imali pa su igrači dolazili odasvud ,najviše iz Splita i dubrovačke  Divlje lige. Nismo više  to mogli pratiti sa ostalim klubovima u ligi . Odlučili smo zato posvetiti se isključivo najmlađima kategorijama  –  kaže Željko  Belin, u Trpnju znan kao svojedobno od strane čitatelja ‘Jutarnjeg lista’ proglašen za poštara-poštonošu  godine u Hrvatskoj ‘.

Željko nije zaboravio istaći  da je prvi sa trpanjskim klincima tada započeo raditi trener Branko Bjelanović koji je udario temelje , a već pet sezona  Marin Kliškinjić više ih nego uspješno nadograđuje.

Mali Trpanjci već su nekoliko ljetnih sezona među vodećima u županijskim ligama… Dvadesetšestogodišnji  Marin inače je  trener zaposlenik splitskog Mornar BS,  gdje vodi vaterpolo školu i trenira sve vratare u klubu . Zahvalan je čelnicima kluba sa splitskog Poljudu što mu omogućuju da ljeti radi u na Pelješcu …

– U Korčuli su stigla 22 mala  vaterpolista , među njima i četiri curice. Ove sezone imamo dvije natjecateljske kategorije, kadete i mlađe kadete. Puno veći broj prođe kroz treninge, specifičnost je da ne treniraju samo djeca iz Trpnja, već i djeca Trpanjaca koji žive u inozemstvu …Ima ih Italije,  Kanade, Švicarske, V.Britanije , Australije…Imamo i malu ljetnu školu  plivanja i plivačke treninge koje uspješno  vodi naša trenerica Karmen Ančić.      

UVK Trpanj su  se dakle prije nekoliko godina odlučili  da rade samo sa klincima, bez skupe prve momčadi ,  po onoj uvjetno rečeno ‘manje, a slađe’… A na kraju je tvrde nam Željko i Marin ispalo je to –  ‘i više i slađe’ …

U ljetnim mjesecima problem je nazovimo je tako ‘infrastrukture’. U Trpnju svakodnevno ‘dere’  maestral ,  a u mjestu ima samo jedno jedino mjesto za treninge koje mu odolijeva …

– Tu  nam je uskočila u pomoć Lučka uprava.  Zahvaljujući njihovom razumijevanju imamo sada jedno mjesto gdje treniramo i drugo mjesto u portu gdje igramo utakmice.  U planu nam je sagraditi i jedan mulić na mjestu  gdje treniramo, no ‘otom potom ‘  – dodao je Belin.

 Talentirane djece ne fali ,  kaže trener Kliškinjić…U Korčuli i KPK-u jednog od njih itekako dobro znamo vratara vaterpolo nada Roberta Fioreninija u njihovim redovima.  Zavaljujući Robiju i jedan mali Trpanj ima državnog prvaka…Doduše malog, ali ipak – prvaka.

– Ne samo on – dodaje Kiškinjić  –  Nedavno na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete u Korčuli za najboljeg vratara turnira proglašen je Ivan Jurišić , koji je počeo igrati u našem klubu , a sada je  redovima Jug CO. Ima ih još, nadam se da će se Robiju uskoro na treninzima na Bazenu ‘Gojko Arneri’ priključiti još jedan mali talentirani Trpanjac. 

Svojedobno je postojala ideja i da vaterpolisti Trpnja u zimskom razdoblju dolaze u Korčulu na treninge…   Ideja jei dalje prisutna, tvrdi Predsjednik Belin.

– Nastojati ćemo to organizirati barem jednom tjedno. Pritom očekujem pomoć Načelnika i Općine, koja je i najveći sponzor kluba novcem iz Proračuna  koji je , jasno vam je to, mali. Pomoći će nadam se i DVD Trpanj  ustupanjem kombi vozila. Nadamo se i popustu pri vožnji trajektom i korištenju bazena.

Ima li klub ambicije da ima i seniorsku momčad, da igraju ljeti sa svojim igračima recimo u 3.HVL-u  ?  Marin Kliškinjić  i nije baš preoptimističan.

– Djeca s kojom sada radimo iznimno su motivirana i voljna rada i učenja…Nažalost sve se to promijeni kako odrastaju, odu za nekim drugim aktivnostima…Nadam se ipak da će se to promijeniti i da će VK Trpanj jednog dan mogao imati seniorsku momčad sastavljenu većinom od domaćih igrača.

A trpanjski poštar Željko sa misijom i predsjedničkim mandatom u vaterpolo vodama i  ‘mornarevac’ Marin se nadaju da se neće promijeniti ni dosadašnja njihova jako uspješna suradnja Trpnja i KPK. Posebice sa trenerima Marinkom Bojićem i   Vilijem Mladinićem koja je započela ponajviše ustoličenjem mornarevca Vilija na mjestu glavnog vaterpolo trenera u KPK.  Nadaju se pritom da će i nakon Viljevog odlaska iz Korčule biti aktivna korčulansko-trpanjska veza i suradnja.

Igrači mlađih kategorija VK Trpanj:

IVAN JURIŠIĆ, MAROJE ŠKORO, ROBERT FIORENINI, ALESSIO NATALINI, MATEO ĆURAK, FRAN BOBANOVIĆ, MATO ŠUNDRICA, KORNELIUSZ  KOTULSKI, BORNA ANČIĆ,  FILIP SIGULINSKI,  MATEA SIGULINSKI,  ANTONY ANIČIČ, TOMA AGLIĆ,  ANDRO AGLIĆ, LOVRO MILJAK(BUSO),  MARIN MILJAK, ROKO ROSO, JURE ROSO, MARKO IVANDIĆ,  JOSIP KISIĆ,  ANA KISIĆ,  IVANA KNEZOVIĆ, ANTONIO BABIĆ,  LUKA BABIĆ,  NIKOLA JURIĆ,  VALENTINA IVANOVIĆ,  IVO MUNITIĆ,  MAX BIRTLEY,  ALEX ARANICKI,  REINA SUBOTIĆ ,  TONI ŽURIĆ i FRANE ŽURIĆ.

Tekst i foto: Nenad Kosović